Számlázó programokban szűkséges változások 2016.01.01.-től

2016. január 1-től hozzáférést kell biztosítani a NAV számára a számlázóprogramok adatbázisához,azaz minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval, amelynek elindításával adatexport végezhető.

Az alábbi exportokat kell biztosítania a számlázó programnak:

  • a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott számlákra, illetve
  • a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

Az új funkció célja az egységes, és így az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető, adóvizsgálatokon történő adatszolgáltatás elősegítése.Szám

A 2016. január 1-jét megelőzően kiállított számlák tekintetében a számlázó programnak nem kötelező az adatexportot biztosítani. Ezzel együtt a 2016. január 1-jén vagy azt követően kiállított, de egy korábbi számlát módosító, érvénytelenítő számla vonatkozásában az adatexportot már biztosítani kell.

Amennyiben 2016. január 1-ig nem sikerül az Adózóknak megvalósítani a kért fejlesztéseket, illetve a programfrissítést, úgy adatszolgáltatási kötelezettség megsértésére, illetve ha az adatszolgáltatás egy esetleges adóellenőrzés lefolytatását akadályozza, abban az esetben arra való tekintettel magánszemélyek esetében 200 000 forintig, más adózók esetében 500 000 forintig terjedő mulasztási bírság kiszabására is sor kerülhet, valamint a számlázó programot előállító, forgalmazó adózó felelőssége is felmerülhet.