Munka törvénykövének változása 2015. januártól

Szabadság a keresőképtelenség idejére

A korábban hatályos szabályok szerint a 30 napot meghaladó keresőképtelenség tartamára nem járt szabadság, azaz a hosszabb tartamú keresőképtelenség arányosan csökkentette a munkavállaló szabadságát. A módosítás szerint ezentúl a keresőképtelenség teljes időtartama szabadságra jogosítja a dolgozót, függetlenül attól, hogy az meddig tart.

Részmunkaidő a gyermek ötéves koráig az Mt. és a Kjt. szerint

A munka törvénykönyve (Mt.) múlt év végéig hatályos szabályai szerint a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig köteles volt a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. A módosítás ezt azzal egészíti ki, hogy a munkáltatót ezentúl ez a kötelezettség a három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig terheli.

Apaszabadság megjelenése a Kjt.-ben

Eszerint az apának gyermeke születése esetén legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.

Bezár