Adóbevallási tervezett

Adóbevallási tervezet [Szja tv. 12/B.§]

Nem kell kérni, az adóhatóság automatikusan küldi az adóév utolsó napján ügyfélkapuval, vagy külön e célra létrehozott, személyes beazonosítást biztosító elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózók részére, kivéve

  • az egyéni vállalkozó,
  • a mezőgazdasági őstermelő
  • az ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélynek.

A NAV a 2016-ban szerzett jövedelmekről a magánszemély nyilatkozata nélkül is elkészíti az szja bevallását annak, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy a munkáltató azt nem vállalta.

A NAV március 15-től elérhetővé teszi (új elektronikus felületen) az ügyfélkapuval rendelkező adózók részére a bevallás tervezetet.

Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, ugyanezen időpontig postai úton, sms-ben vagy elektronikus úton kérheti, hogy az adóhatóság a bevallási tervezetét papír alapon készítse el és azt postai úton küldje meg a részére.

Ha a magánszemély a tervezetét május 20-ig nem javítja ki, nem egészíti ki, illetve bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, úgy kell tekinteni, hogy a tervezettel egyetért, a tervezet az adózó által benyújtott bevallásnak minősül. Kivéve, ha az adózó a bevallás benyújtásában akadályozott volt (pl. tartós betegség…) és erről bejelentést tett.

A kifizetői adatszolgáltatások határideje február 15-ről, január 31-re módosul (hitelintézet, befektetési szolgáltatók, pénztárak…)